zaterdag 24 juni 2023

Info: Wissels en Accessoires(2)

 Wissels en accessoires aansturing in de WMapp is (voorlopig) even klaar. 

Je plaatst of verandert een wissel of accessoire door in de baanontwerp modus te gaan, klik op 'baanontwerp'. Je kan het tekenvlak vergroten of verkleinen met de plus/min knopjes. Een raster kan aan of uit met het knopje linksboven. Een klik op een vakje in het tekenvlak opent een nieuw venster waarmee je de inhoud van dat vakje kan aanpassen.

Hier valt(voorlopig in Versie 1.xx van WMapp)  te kiezen tussen rechte of gebogen railstukken, een kruising, een rechtse of linkse wissel en twee soorten knoppen. Met de rotatie knop kun je het vakje telkens een 45graden draaien. 

Rechte en gebogen railstukken kun je plaatsen in een tunnel, onder de 'actieve' rail door of op een brug waarbij ze over de actieve rail worden getoond. Zo kunnen ongelijkvloerse kruisingen in het baanplan worden getekend. 

Actieve vakjes met wissel of een knop die je in het baanplan kunt aanklikken kunnen niet in de tunnel of op de brug worden geplaatst.

Knopje 'wis' maakt het vakje leeg, 'herstel' maakt het vakje weer zoals het was, 'kopie' plaatst het vakje in een klembord en 'plak' zet de inhoud van dat klembord weer in het vakje.

Voor wissels keuze uit een linksom of rechtom wissel. Een 'engels wissel of kruising' is te maken door twee wissels te combineren. Ook een 3-weg wissel kan met een combi van twee wissels. 

Met de knop 'start' kies je de stand van de wissel of accessoire na het opstarten. Er zijn wisselaandrijvingen, als voorbeeld de WisselAandrijving en StePPer van mij, die nadat de stroom erop is gezet altijd in een vaste begin stand gaan. Latere versies van WMapp(V1.xx nog niet) zullen de stand bij afsluiten onthouden voor de volgende sessie. Accessoires met een vaste startstand zullen dan dus afwijken. Een 'Opstart-initialiseer' functie zal straks (in latere versies) er zijn die alle accessoires bij het opstarten zal zetten in de hier ingestelde 'startstand'.   

Met de knop 'omkeren' kun je de werkelijk stand van de wissel aanpassen aan de stand zoals deze wordt getoond in het baanplan. 

Voor de overige accessoires gaat het niet zo zeer om het accessoire wat het is, een led, brug, waterkraan of (wind)molen, maar over hoe het DCC command voor dit accessoire moet zijn.

Dat is in basis wat lastiger maar geeft veel meer inzicht in wat er eigenlijk gebeurt met het 'schakelen' van accessoires. Elk gewenst accessoire DCC command is op deze manier te maken. 

Nu ja, er is een uitzondering, de knop die de accessoire aanzet en weer uitzet als je de knop loslaat, daar is niet in voorzien. Dit kun je met WMapp doen met een puls. Toepassing hiervan is b.v. een ontkoppelrail.

Een enkele knop (mono) of wisselknop (dual) is in het baanontwerp te plaatsen. 

Een mono knop schakelt 1 poort van een channel, 1 van de 4 in een decoder adres, of anders gezegt 1 kant van een DCC adres, aan of uit. Met 1 adres kunnen dus 2 accessoires onafhankelijk worden geschakeld. Let wel, de decoder instellingen zijn hier ook van toepassing.

Continue of puls is ook te gebruiken. Een accessoire kan dus met een instelbare puls of continue aan of uit worden gezet.

Een dual knop is als een wissel. Een kant is continue aan, de andere uit. Klik op de 'knop' in het baanplan wisselt de stand. Ook hier kan dit met een puls.

Aan een 'knop' kan een klein stukje tekst worden meegegeven wat in het baanplan wordt getoond. 

Tekst in  'groep' maakt dit vakje, deze knop, lid van een groep van vakjes, knoppen met dezelfde groeptekst. Hiermee is een keuze knop te maken. Een druk op een lid van de groep zet deze aan en zet de andere leden uit. Bij mono knoppen wordt alleen een DCC 'aan' command gestuurd voor de ingedrukte knop, continue of puls. Bij de dual knoppen in een groep wordt de ingedrukte knop afslaand gezet, en een DCC command  gestuurd. De andere dual knoppen worden rechtdoor gezet. En ook worden er meerdere DCC commando's gestuurd om alle andere accesoires uit de groep om te zetten. Natuurlijk kan dit ook weer continue of met een puls.

Voor latere versies van WMapp zijn er plannen om de 'knoppen' ook te kunnen gebruiken voor het zetten van een wisselstraat maar dat is in V1.xx nog niet mogelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Demo plank

 Project SchakelBord is klaar. Dit is het eerste project waarbij ik eerst de hardware heb verzonnen, de print met onderdelen, en daarna pas ...