donderdag 22 juni 2023

Info: Wissels en Accessoires.

Allerlei soorten accessoires kunnen voorkomen op de modelspoorbaan. Wissels, engelse kruisingen, drie wegwissels, draaischijven en liften. En natuurlijk verlichting , bruggen en molens. Mijn Ecos heeft daar allemaal plaatjes voor.

Al die zaken worden aangestuurd door DCC commandoos. Gezien het aantal uit te kiezen plaatjes op mijn Ecos zou je denken dat er evenzoveel verschillende commandoos zijn. Maar dat is niet zo. Een DCC commando heeft een adres. Voor welke decoder dit commando is  bedoeld. In het decoderadres 4 kanalen, channels. Een van deze wordt ook met het commando gekozen. Een channel heeft 2 poorten, rechtdoor of afslaand. Verder kan met het commando de aangewezen poort worden aan of uitgezet.

Meer is er niet. Alle hierboven genoemde accessoires moeten hiermee worden aangestuurd.

Het verhaal gaat hier over accessoires, locomotief en cv is een ander hoofdstuk.

Voor WMapp is eenvoudig het toverwoord, natuurlijk een plaatje van een ophaalbrug is duidelijk maar het DCC command ervoor is hetzelfde als voor een wissel. In het baanontwerp van WMapp daarom de accessoires als mono, alleen aan of uit, of dual als rechtdoor of afslaand tonen . Beide getekend als groene, rode of grijze rondjes. waarbij de kleur ook de stand aangeeft.

Wel voor de wissels linksom of rechtsom een uitzondering omdat deze natuurlijk ook in het baanplan, de rails zitten. Engelse kruisingen en 3-weg wissels zelf samenstellen uit 2 gewone wissels linksom en/of rechtsom.

Een en ander houdt in dat je als gebruiker zelf bepalen moet hoe het command er uit moet zien waarmee je het beoogde accessoire gaat aansturen.

Daarbij dan rekening houden met wat de decoder kan of doet. Decoders kunnen worden ingesteld om de DCC commands op een specifieke manier te interpreteren en uit te voeren. Als voorbeeld wissels met magneet spoel aandrijvingen. Deze mogen niet continue stroom krijgen, dan branden de spoelen door. De meeste commerciële decoders geven in de basis alleen een puls op de uitgang bij omschakelen. Dus channel wordt aangezet en na ongeveer een 250 milliseconde weer uitgezet. Märklin heeft / had als aanduiding K83 en K84 als de 2 manieren om de commands te interpreteren. Maar tegenwoordig kan dat met alle decoders worden ingesteld samen met veel meer opties als knipperlichten enzo.

In het baanontwerp van WMapp kun je op een plek klikken dan kun je kiezen voor een railstuk of wissel maar ook voor een mono (aan/uit) of dual ( omschakelen ) accessoire.

Het DCC adres kun je instellen. 

Je kan instellen of een uitgang continue aanschakeld of alleen een puls geeft . In het laatste geval wordt na afloop van de pulsduur een uit command gestuurd. De pulsduur kan worden ingesteld in millisecondes.

Door herhaaldelijk te klikken op start kun je instellen in welke stand de accessoire staat na aanzetten (power-up). Of wat de stand moet worden na initialisatie. 

De knop daarnaast kun je voor een mono accessoire kiezen welke poort wordt geschakeld, rechtdoor of afslaand. Bij een dual accessoire kun je de stand omkeren. Dit is voor de situatie dat het ' plaatje ' niet overeen komt met de werkelijke stand (van de wissel).

Ook kan een klein stukje tekst in het vak worden geplaatst.

Met groep kun je accessoires groeperen. 

Twee situaties, Wissel knoppen, waarbij altijd alleen 1 knop aan is. Denk dan aan bedien knoppen voor de stand van een draaischijf. Heeft maar 1 stand en iedere positie eigen knop waarvan er maar eentje indicatie aan heeft. De andere situatie een wisselstraat, een knop op dezelfde groep als een paar wissels, met deze knop worden dan alle wissels in de groep gezet.

Aanmaken van een groep doe je door bij alle leden dezelfde tekst of code in te vullen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Demo plank

 Project SchakelBord is klaar. Dit is het eerste project waarbij ik eerst de hardware heb verzonnen, de print met onderdelen, en daarna pas ...