maandag 12 juni 2023

WMapp wat is het?

Welkom bij de start van het WMapp blog. 

Tevens handleiding voor het programma. 
Om een post te vinden met uitleg over iets...gebruik het zoek vak. Alle uitleg info en handleiding posten zullen in de titel "info"  hebben.   bv. info: PenDelDCC

Alle begin is lastig, deze blog gaat over de Wissel Motor applicatie. WMapp in het kort.

WMapp is een modelspoor programma voor window PC. 
WMapp maakt van je computer een digitale DCC modelspoor centrale.

Het programma zal de komende dagen, weken, maanden en jaren nog wel in ontwikkeling blijven, met regelmaat zullen er nieuwe versies online komen met nieuwe functies en bugfixes. 

De WMapp heeft/krijgt twee doelen.

Bedienen en instellen van WisselMotor arduino projecten.

De verschillende stand-alone arduino projecten die ik heb gemaakt en die ik op de modelspoorbeurs verkoop om de kosten van deze hobby een beetje af te dekken, kunnen (straks) met WMapp worden ingesteld en bediend. 
Handig omdat dit de projecten meer functies geeft, maar ook makkelijker omdat op het scherm van je windows computer veel meer informatie past dan op de kleine schermpjes op de projecten.
Gemaakte instellingen voor een arduino project kunnen ook als een bestand worden opgeslagen op je computer.
Maar zeker blijven alle projecten ook gewoon als volledig stand-alone werken, dus gebruik van de WMapp is een extra (niet noodzakelijke) optie. 
Bij het schrijven van deze post zijn er al twee projecten in WMapp opgenomen : PenDelDCC en DCCmonitor

WMapp als een 'Digitale DCC trein centrale' 

Met WMapp maak je met een Windows-PC en het arduino project PendelDCC een DCC centrale voor je digitale modelspoorbaan. Als we de kosten voor de PC buiten beschouwing laten, die hebben we al, is WMapp de goedkoopste digitale centrale.  En plannen zijn er zeker om ook met WMapp automatische treinenloop  mogelijk te maken. 
PendelDCC, de 'pendelautomaat' voor DCC locs heeft dus ook een toepassing als interface, verbinding tussen de PC en de modelbaan.
Arduino project 'MelDers' gaat ook zo een dubbeltoepassing krijgen, als standalone S88N terug melder systeem, en via de USB poort om de posities van locs aan WMapp te verklappen, wat automatisch treinenloop mogelijk maakt.
Via de 'gewone' USB aansluiting dus. De commando's, zo heet dat in DCC termen, voor locs en accessoires worden over de USB naar PendelDCC gestuurd die daar dan een fysiek digitaal signaal van maakt. 

De verschillende protocollen hoe precies? Voor de zelfbouwer die een eigen 'USB-DCC' interface willen maken verwijs ik hiervoor naar de arduino sketches van de projecten. 

Dus WMapp is de beste modelspoorcentrale die  de treinen hobbyist ooit heeft gezien? Nou nee...
Zeker wel veruit de goedkoopste. Dat wel, maar centrales als ECOS of CS3 zijn natuurlijk betere apparaten.
Maar heb je een relatief kleine baan? 6 rijdende locs max.  En geen honderden wissels en seinen? Of zijn al die commerciële centrales en treinbesturing programmaas als koploper, Itrain en er zijn er nog veel meer, je veel te ingewikkeld? Of ben je als ik en maak je veel liever zelf de electronica dan dat je het koopt? Dan is WMapp misschien iets voor jou en het is helemaal gratis..

De benodigde hardware, zoals de arduino projecten als PenDelDCC, verkoop ik altijd op mijn stand op de Houten modelspoorbeurs. Maar je kan altijd een mail sturen voor prijzen en beschikbaarheid.
 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

SchakelBord

Tijdje niet gepost. Werk aan WMapp staat even stil omdat ik aan andere projecten momenteel werk. Een robot schip, werknaam RoBoot waarmee st...