dinsdag 8 augustus 2023

USB aansluitingen, serial port

De verbinding tussen de windows PC met WMapp en de verschillende 'wisselmotor' arduino projecten gaat met gewone USB. Een arduino uno heeft een USB-B aansluiting, als bekend van de printer, deze verbinden met een USB A-B kabel met een USB poort op de computer. De computer moet de aangesloten arduino herkennen en er een serial port aan toewijzen. Herkent de computer de arduino niet, dan kan het meestal opgelost worden om van de website van arduino de laatste versie van de IDE te installeren. Dit zet automatisch een hele rits van bestanden op je computer die communicatie met een arduino mogelijk maakt. En dat is wat we hier willen.

Daarna kun je WMapp opstarten. Voor ieder arduino project is er een venster. Nu zijn het er drie: DCCmonitor, PenDelDCC en MelDers. Open het gewenste venster en kies de juiste comport in de opzoeklijst. Is de goede gevonden dan wordt het kader groen, informatie als instellingen worden direct uit het arduino project opgehaald en getoond. Deze instellingen kunnen dan weer als bestanden op je computer worden opgeslagen.

De comport die je hier hebt gekozen wordt onthouden, zodat je dit proces normaal gesproken maar 1 keer hoeft te doen. Handig want soms is het best wel even stoeien voordat de verbinding tot stand komt. Wat helpt is WMapp afsluiten, het arduino project opnieuw opstarten en daarna WMapp opnieuw, meestal gaat het dan in 1 keer goed.

Ik maak op een instellingen venster nog wel een plekje waar je de aangewezen compoort per arduino project kunt opzoeken. 

Waarom is gekozen voor USB als verbinding methode.

Natuurlijk er zijn veel meer mogelijkheden, denk aan een CAN bus, wat veel in de autobranche wordt toegepast, of I2C, SPI,UART enz.enz. of TCP via je netwerkrouter. Maar al die methoden hebben verbindingsdingen, interfaces, nodig aan de zend en ontvangst kant, en zowel arduino als de computer hebben standaard al USB poorten. Daarbij is USB een lang en goed doorontwikkeld systeem, dus lijkt het mij de beste keuze. 

Kost niks en doet het altijd.

Vorderingen aan WMapp zijn nu zo ver dat er een stabiele en constante verbinding tussen WMapp en de verschillende arduino projecten is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

RoBoot

 Tijdje niet gepost. Druk, vakantie en zo.  Laatste project SchakelBord is af, gaat mee naar de beurs en helemaal geworden wat ik ervan had ...