zondag 28 juli 2024

SchakelBord (6)

 Na het programmeren van de functie voor wisselstraten is het kunnen versturen van CV commands de laatste grote functie van SchakelBord. Dit werkt nu ook. 

SchakelBord heeft naast de in-bedrijf mode, waarbij de 64 drukknoppen of schakelaars, accessoires als wissels omschakelen of wisselstraten instellen, een mode voor het instellen van de werking van de knoppen in een knopset en een mode voor het instellen van meer algemene zaken. In de laatste zit dan een venster voor het creëren en instellen van wisselstraten, een venster voor het samenstellen en versturen van CV commands, een venster voor het instellen van diverse en een venster waarmee de module kan worden terug gebracht in de begin instellingen.

Het kunnen versturen van CV commands heeft weliswaar niks van doen met de hoofdfunctie van SchakelBord, een bedienpaneel, maar maakt project SchakelBord een heel handig veelzijdig hulpmiddel voor experimenten en allerlei bouwprojecten. Benodigde DCC commands voor bediening van een (zelfbouw)project kunnen op de werkbank door SchakelBord worden gegeven.

SchakelBord doet niet aan terugmelden of uitlezen van de aangesloten decoders. De gestuurde CV commands overschrijven altijd de geadresseerde CV van de decoder. Vindt je het belangrijk om te weten hoe je de CV’s hebt aangepast, dan moet je daar een administratie voor maken. 

In het CV venster kies je loc of accessoire  decoder. Stel het adres in. Kies welke CV. Stel de de nieuwe waarde in en verstuur het command.  Decoder zal dan de CV instellen. Er is geen weg terug.

Decoders kunnen in de meeste gevallen terug worden gezet in hun begininstellingen door het versturen van een reset command: CV8 met waarde 8.

SchakelBord kent ook een kunstje voor wanneer je ook het adres van de loc niet meer weet. Met SchakelBord kun je een command als broadcast versturen. Ongeacht het adres zal een decoder deze command uitvoeren. Zo kun je het adres instellen met CV 1 of de decoder resetten met CV 8. Doe dit nooit op de baan met vele locs en accessoire decoders want die staan dan allemaal op hetzelfde adres. Gebruik een rollenbank of programmeerspoortje.

Schakelbord is dus een veelzijdige module. Te gebruiken om een bedienpaneel te maken met drukknoppen en of schakelaars. Met multikleuren leds of aparte rode en groene leds om de standen van de wissels en wisselstraten te laten zien. 

SchakelBord kun je nesten, op de DCC  ingang kun je nog een SchakelBord aansluiten, voor nogmaals een 64 drukknoppen, of een andere centrale.  De DCC signalen worden met elkaar gemengd. Twee of meerdere DCC 'stroomkringen' een voor de rails met het rollend materiaal en een aparte stroomkring voor de stationaire decoders. Werkt ook met een treinenprogramma als Koploper of Itrain. Itrain kan je wissels automatisch zetten en op je met SchakelBord zelfgemaakte paneel kan dit gelijktijdig ook. 

Met wisselstraten is onder meer een schaduwstation te besturen. Een druk op een knop zet alle wissels om een trein naar het gewenste spoor te sturen.

Met het CV venster zijn eenvoudig en snel instellingen van loc- of wisseldecoders aan te passen. 

Wordt vervolgt.....



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Demo plank

 Project SchakelBord is klaar. Dit is het eerste project waarbij ik eerst de hardware heb verzonnen, de print met onderdelen, en daarna pas ...