maandag 25 maart 2024

WisselAandrijving versie V4

 Het is nu een 8 jaar geleden dat ik als 'herintreder' weer aan modelspoor ben begonnen. Voor veel modelspoorders een herkenbaar verhaal. Doos met zwaar verroeste M- rails van zolder en weer begonnen. Baan een combi van K- rails in zicht en M- rails buiten beeld. Alles digitaal en rijden met koploper. Soms deden de M-wissels het, maar evenzovaak niet met gevolg dat de treinen alle kanten opgingen behalve de goede. 

Dat moet toch beter kunnen. Daaruit is het project WisselAandrijving voortgekomen. Een 'wisselmotor' op basis van een stappenmotor en arduino. Vanaf de allereerste prototypes was het resultaat verbluffend goed. Wissels werden door koploper gewoon altijd in de goede positie gezet. 

Zo enthousiast was ik over het resultaat dat ik het idee verder heb uitgewerkt tot een kant en klaar product die andere spoorders ook kunnen gebruiken, tafeltje gehuurd op de Houten beurs en daar ben ik nu altijd met mijn zelfbouw-electronica-stand  te vinden.

Ondertussen veel bijgeleerd en vond ik het tijd om project WisselAandrijving drastisch te upgraden. 

De nieuwe versie is natuurlijk compatibel met de aandrijvingen van de vorige. Maar met extra's.  Nu met 4 aandrijvingen voor 4 wissels of andere heen-en-weer bewegingen als deuren, ophaalbruggen enz. Ook een nieuwe 3D geprinte houder- aandrijving voor de stappenmotor. Kleiner en goedkoper. 

Beide standen van de aandrijving zijn nu in te stellen. Hierdoor is de beweging nog preciezer. Voor iedere aandrijving is er een drukknop en een multikleuren led. Juist ook voor analoge modelbanen. 

De module is voorzien van de nieuwste DCC NMRA decoder voor digitale aansturing. 

In basis, dus zonder dat je als gebruiker iets hoeft in te stellen, is de module klaar voor gebruik. Per aandrijving twee connectors en stroom 9V op de entree van de arduino en alles werkt. Met de 4 drukknoppen zet je de wissels om, stand is te zien aan de kleur van de led.

 Aansluiten met 2 draden op de digitale railspanning, alleen DCC. 

Het instellen op het gewenste DCCadres is supersimpel. Daarna is WisselAandrijving ook klaar voor digitale aansturing.

Maar er zijn meer extraas. Aansluitingen voor externe drukknoppen en leds. Deze kunnen op een bedienpaneel voor de analoge rijders. 4 extra aan/uit uitgangen. Standaard worden deze uitgangen aangestuurd door de decoder op hun eigen adres. Dus een bonus voor een extra 4 dcc kanalen waarmee leds of allerlei andere zaken aan en uit zijn te schakelen. 

Ook zijn de uitgangen te gebruiken als bezet melding. Is een aandrijving in beweging of gaat het bewegen dan is deze uitgang 'bezet'.  Voor een bezetmelding naar een treinenprogramma als koploper of Itrain te gebruiken.

Een eenvoudige automatisering van de bewegingen van de aandrijvingen. Periodiek wordt een aandrijving omgezet. Of de knop voor de aandrijving zet de aandrijving naar stand 2. Een ingestelde tijd zet daarna de aandrijving weer terug. Een actieve sensor, hall of ir, kan worden aangesloten op de connector voor de externe drukknoppen. Een aan de sensor voorbij rijdende trein zet dan de aandrijving om, en na een periode gaat de aandrijving weer terug. Denk hierbij aan overweg bomen of een waterkraan voor stoomlocs. 

Deze automatische bewegingen kunnen dan onafhankelijk of opeenvolgend.

Voor een aandrijving zijn de beide posities in te stellen. De snelheid waarmee de aandrijving beweegt is in te stellen. 

De stappenmotor voor WisselAandrijving is de goedkope en populair unipolaire 28byj48 op 5V. 

Er zijn meerdere versies van deze motoren te koop die niet altijd dezelfde draairichting hebben. Daarom is de draairichting per aandrijving in te stellen. 

Voor digitale of automatische rijders is het vaak een hele opgaaf om de op het scherm getoonde stand van de wissel overeen te laten komen met de werkelijke stand van de wissel. Per aandrijving kun je hiervoor het DCC command omwisselen tussen rechtdoor of afslaand en de getoonde kleur, rood of groen kun je omwisselen. 

Al met al weer een leuk project. Voor de beurs van 30 maart hoop ik een demo bij me te hebben, voor de verkoop wordt een beurs later.

Wordt vervolgd....



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

SchakelBord

Tijdje niet gepost. Werk aan WMapp staat even stil omdat ik aan andere projecten momenteel werk. Een robot schip, werknaam RoBoot waarmee st...