woensdag 17 juli 2024

Schakelbord (4)

Signalering met gebruik van de smartleds werkt perfect. Volgende stap zijn de wisselstraten. 

Gewoon zet een knopactie 1 wissel of andere accessoire.  Met een wisselstraat zet je meerdere wissels tegelijk. Wisselstraten kun je gebruiken bij stations om alle wissels te zetten nodig om een trein van een spoor naar een specifiek perron te laten gaan. Voor een schaduwstation kunnen met een druk op een knop alle wissels worden gezet om een trein naar een vrij opstelspoor te sturen. Zeker zijn er nog veel meer toepassingen te bedenken.

Ook instellen van de wisselstraten gaat in een set van 4 knoppen. SchakelBord heeft aansluitingen voor 64 knoppen, schakelaars, opgedeeld in 16 sets van 4 knoppen. Een (knoppen)set schakelt als voorbeeld de 4 kanalen, channels van een decoder. Maar door een wisselstraat op een set in te stellen schakelen de 4 knoppen in de set dan 4 wisselstraten. Iedere wisselstraat krijgt een aantal acties. Een actie is het zetten van een wissel of andere accessoire in een vooraf ingestelde stand.

Hoeveel acties per wisselstraat en hoeveel wisselstraatsets SchakelBord straks heeft weet ik nog niet omdat dat afhangt hoeveel geheugen er overblijft.

Het ontwerp moet rekening houden met meerdere zaken.

Timing. Stel een wisselstraat heeft 8 acties die alle 8 een electro-magnetische wissel aansturen. De acties moeten dan 1 voor 1 met minimaal de pulsduur van 1 wissel ertussen worden gezet. 250ms is een bekende  waarde voor zo een puls. Doen we dit niet dan worden de wissels alle 8 tegelijk bekrachtigd en dat gaat niet. De voeding van de wissels kan dit niet aan. Dus een kwart seconde tussen de acties. Keer aantal acties duurt dan het omleggen van de hele wisselstraat 2 seconden. 

Een accessoire heeft een DCC adres en kan continue aangezet worden of met een puls. Verder kan het DCC command omgedraaid worden voor wanneer de aanduiding niet overeenkomt met de werkelijke stand. Immers bij een wissel aangestuurd door een servo maakt het uit aan welke kant van de wissel de servo zit. 

Meerdere gegevens zijn al ingesteld voor iedere accessoire bij de gewone knop bediening, en worden door de wisselstraten ook gebruikt.  Andere al ingestelde waardes bij de accoires zoals de knopfunctie en continue of moment schakeling, worden genegeerd. Dit kan ongewenste effecten hebben. 

Een knop ingesteld op een wisselstraat krijg in de smartled een eigen kleur, we hebben 16.581.375 kleuren dus keuze genoeg. Is de wisselstraat gezet, dat geeft dan weer een andere kleur. Maar wanneer een wissel opgenomen in een straat met zijn eigen knop in een andere stand wordt gezet, dan moet de indicatie van de knop  van de wisselstraat weer terug naar uit.

Best nog wel een uitdaging.

Wordt vervolgt......


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

SchakelBord (7)

De tweede versie van SchakelBord is klaar. Deze is vele keren eenvoudiger dan de eerste versie van enkele jaren terug en met veel meer funct...