zaterdag 6 juli 2024

Schakelbord (2)

Volop bezig met de nieuwe versie van SchakelBord.  Dit was mijn tweede project, toen bedoelt voor analoge modelbanen om toch digitale componenten te kunnen gaan gebruiken. Als voorbeeld servo's die de wissels omleggen of mijn project WisselAandrijving hiervoor. SchakelBord is en was dus een DCC centrale voor, wat het DCC protocol noemt, accessories. Accessoires als wissels, lampjes en alles wat geschakeld wordt en niet op de rails rijdt.

Een zelf te maken bedienpaneel met schakelaars en controle lampjes sluit je aan op SchakelBord en deze maakt er een tweedraads DCC signaal van waarmee de afzonderlijke decoders kunnen worden geschakeld. 

De eerste versie van SchakelBord werkt uitstekend en gebruik ik zelf nog dagelijks voor mijn experimenten, maar is ingewikkeld en biedt behalve die basisfuncties weinig extra mogelijkheden.  

Versie 2 van SchakelBord wordt simpel in het gebruik en krijgt een paar unieke extra functies. 

Zoals veel van mijn projecten heb ik weer gekozen voor een standaard Arduino uno met daarop een zelf ontwikkelde shield met aansluitingen, een OLED display en alle andere benodigde hardware. 

8 drukknoppen waarmee direct met de module 8 accessoires kunnen worden geschakeld.

4 aansluitingen voor een 4x4 drukknoppen 'keypad'. Deze zijn in meerdere uitvoeringen te koop maar je kunt natuurlijk ook zelf iets hiervoor maken. In totaal dus 4x4x4=64 mogelijke schakelaars.

Het display maakt een GUI (=grafische user interface) toont de stand van geschakelde accessoires en voor het instellen van de functies.

Net als bij decoders zijn de schakelaars gegroepeerd in groepjes van 4. Instellingen van zo een groep met schakelaars gelden dus voor alle 4 de schakelaars. Ook afgekeken van de DCC decoders, het DCC adres stel je in per groep op een decoder adres. Dit maakt instellen veel eenvoudiger als bij versie 1 waarbij iedere schakelaar apart moest worden ingesteld. Drukknoppen of tuimel(wissel)schakelaars kunnen worden gebruikt.

Je kunt beide poorten in een channel van de decoder omschakelen, zoals bij een wissel, maar ook kun je de poorten van een channel apart schakelen zodat je 8 aan en uit schakelingen kan maken met een standaard decoder. Het schakelen kan dan continue of met een instelbare puls, standaard op 250ms. De geschakelde poort in een channel wordt dan na afloop van de pulsduur met een extra command weer uitgeschakeld. Belangrijk bij schakelen van electro-magnetische wisselaandrijvingen.

Het bovenstaande samen met nog wat meer functies, waar ik in handleiding straks uitgebreid over zal uitwijden, werkt momenteel al feilloos in het prototype.

Bezig momenteel met een DCC decoder. 

SchakelBord is een encoder (iets wat iets codeert), in het modelspoor jargon noemen we dit een centrale. De decoder (iets wat iets decodeert) in SchakelBord maakt het straks mogelijk om een DCC signaal aan te sluiten en dit te mengen met het signaal van SchakelBord. Een andere centrale kun je aansluiten op SchakelBord, een accessoire kun je dan schakelen vanuit deze centrale en vanuit SchakelBord. Dit geeft nieuwe mogelijkheden in combinaties van bedienpanelen, centrales en treinenprogrammaas als koploper en Itrain. Digitale modelbanen kunnen dan met twee gescheiden DCC systemen  werken, eentje voor alles wat op de rails staat en eentje voor alle vaste accessoires.

Hiervoor ben ik zelf een decoder aan het programmeren met een super smalle footprint. De, overigens iedereen aan te raden gratis perfecte decoder van de NMRA, neemt veel te veel resources van de Arduino in beslag om in combinatie met al het andere in de arduino gelijktijdig te kunnen draaien. Maar de decoder in SchakelBord hoeft alleen maar 3 bytes commands voor accessoires te kunnen decoderen en al die andere zaken die de NMRA decoder perfect kan zijn voor dit project niet nodig. 

Verder zal SchakelBord functies krijgen voor het schakelen van wisselstraten en andere vormen van sequenties van gebeurtenissen. En dan moet ik nog iets verzinnen voor controle lampjes die de stand van de accessoires op het bedienpaneel moeten verklappen. 

Wordt vervolgd...



 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

SchakelBord (7)

De tweede versie van SchakelBord is klaar. Deze is vele keren eenvoudiger dan de eerste versie van enkele jaren terug en met veel meer funct...