dinsdag 15 oktober 2024

RoBoot

 Tijdje niet gepost. Druk, vakantie en zo. 

Laatste project SchakelBord is af, gaat mee naar de beurs en helemaal geworden wat ik ervan had gehoopt. Momenteel bezig met project RoBoot. Een robot boot.

Dit is een waanzinnig idee van jaren terug om een model bootje op schaal HO te maken. Die ergens een loc of wagon laad en daarmee zelfstandig naar een andere plek op de modelbaan  'vaart' en daar dit rollend materieel afleverd. Idee is om het model te tekenen in OnShape en door mijn vrienden van de JLCPCB te laten 3D printen. Tekening schiet al aardig op. 

Boot wordt een driewieler met twee vaste wielen aan de boeg en een aandrijfwiel die 360graden kan draaien bij de steven. Sturen gebeurt dus vanuit de achtersteven. Twee kleine stappenmotor doen de aandrijving en het roer. Hiervoor een behuizing getekend, best een opgave want er is daar maar 23 mm ruime tussen het 'wateroppervlak', de onderplaat van de modelbaan en het dek. 

Voeding voor het geheel een oplaadbaar 9V batterij die in het stuurhuis zit verborgen. Als microcontroller een standaard Arduino, gewoon omdat ik die heb, en ik ben redelijk handig in het programmeren van die dingen. Wel een beetje groot maar past wel in de romp van de boot. Via twee A4988 stepper drivers stuurt de arduino de stappen motoren aan. 

Een boot aan een kabel kan als het aan de kade blijft liggen, maar gaat de boot varen dan is een of andere vorm van draadloze communicatie nodig. Keuze is gevallen voor RC zoals je dat ook zit bij radiografische besturing van model boten en autootjes.

Hiervoor zijn in het verre China kleine modules te krijgen die kosten weinig, zijn klein en, zoals mijn recente testen hebben getoond, voldoen prima.

Voor het project is ook een tweede arduino project nog voor besturing van de boot en de interfacing met DCC. 

Momenteel is dit project nog heftig in de ontwerpfase. Er zijn nog vele zaken te onderzoeken, zoals hoe krijg ik een DCC signaal op de rails van de boot waar een loc op kan rijden. 

Wordt vervolgt....


RoBoot

 Tijdje niet gepost. Druk, vakantie en zo.  Laatste project SchakelBord is af, gaat mee naar de beurs en helemaal geworden wat ik ervan had ...