dinsdag 7 november 2023

Update v2.02

 Vandaag een update op de website gepubliceerd. 

Wat kan er nu met WMapp?

  • 3 arduino projecten van Wisselmotor.nl kunnen worden aangesloten met een USB kabel. PenDelDCC, MelDers en DCCmonitor. Door DCCmonitor aan te sluiten zijn de verschillende DCC commando beter te zien en te filteren. MelDers is als terug melders monitor te gebruiken op een standaard S88 systeem. Ook geeft MelDers meldingen zonder dat het aangesloten is op een S88 systeem. Te gebruiken als systeem voor bezetmeldingen of andere gebruikers input naar WMapp. PendelDCC kan met WMapp volledig worden ingesteld en bedient wat het programmeren van routes en alle andere zaken in PenDelDCC veel eenvoudiger maakt. In combinatie met WMapp is PenDelDCC ook een volledige DCCcentrale. Via de USB aansluiting stuurt WMapp commando's die door PenDelDCC als DCC commands op de rails worden gezet.
  • Baanplan. Na het installeren van WMapp opent het programma, het vraagt direct om een bestand 'actievelocs' op een door jouw te kiezen locatie  op te slaan. Een systeembestand wat noodzakelijk is. In het grote, nu nog lege witte middenvenster kun je een baanplan tekenen. Klik daarvoor op de knop baanplan wat een nieuw venster opent. Het tekengebied is aan te passen met de plus en min knopjes op de randen. Met een knop links boven in de hoek kun je een raster laten verschijnen wat het tekenen makkelijker maakt.  Klik op een vakje in het raster opent een venster waarmee je baanstukken, rails en andere zaken in het vakje kunt zetten. Rechte en kromme rails, kruising, wissels enzo. Eigenschappen van bv.een wissel als dccadres kunnen hier worden ingevuld. Op railstukken kunnen melders met hun instellingen en eigenschappen worden geplaatst. Baanplannen kunnen met opslaan en laden worden opgeslagen en terugeladen. Het laatst bewerkte baanplan wordt automatisch na het starten van WMapp geladen.
  • In locomotieven kun je locs aanmaken en opslaan. Ook kun je ze toewijzen als actieve loc. De loc komt dan in een klein venster links. Een klik daarop opent het rijvenster van de loc. Er is een keuze tussen handmatig rijden of automatisch. In automatisch moet je de oriëntatie van de loc opgeven, hoe staat de neus en gaat het vooruit of achteruit. Verder de plek waar de loc op de baan staat. Actieve melders zijn rood, daar kun je uit kiezen. Druk op rijden en de loc gaat volledig automatisch rijden.
  • In baanontwerp kun je al melderacties aan maken. Melders worden natuurlijk gebruikt voor bezet of terugmelding, maar je kan ook een melder gebruiken voor een actie zoals bv. het omleggen van een wissel, met een fysieke schakelaar aangesloten op de melder. 
Best al veel, ik maak dit programma gelijk op met het maken van een nieuwe modelbaan, en de treinen rijden hier al vrolijk in het rond, totdat ze elkaar weer in een deadlock rijden, maar dat is voor een andere keer. 

Wordt vervolgt.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

SchakelBord

Tijdje niet gepost. Werk aan WMapp staat even stil omdat ik aan andere projecten momenteel werk. Een robot schip, werknaam RoBoot waarmee st...