zaterdag 31 augustus 2024

SchakelBord (7)

De tweede versie van SchakelBord is klaar. Deze is vele keren eenvoudiger dan de eerste versie van enkele jaren terug en met veel meer functies. De module is direct klaar voor gebruik. Voeding aansluiten, en DCC uitgang verbinden met de decoder is alles wat nodig is om te starten. Ideaal voor wanneer je DCC nodig hebt voor testen, decoder CV programmeren of maken van een model op de werkbank. Voor mijzelf een perfect hulpmiddel bij maken en testen van mijn arduino projecten. En een schakelpaneel met DCC is nu voor alle modelspoorders mogelijk. Digitaal aansturen van wissels en verlichting ook als je de treinen analoog wil laten rijden.

Volgende beurs neem ik ze mee. Teksten op de website voor handleiding werk ik nog wel even aan door, maar dat is altijd zo. Opmerkingen en feedback van gebruikers zijn daarbij altijd een welkome hulp. 

Voor de beurs demo zet ik SchakelBord er nog wel bij. Al wordt de demo plank dan wel nog chaotischer. Ik heb ondertussen zoveel arduino modules die ik wil laten zien, dat het geheel een ratjetoe begint te worden. Nu ja het is maar een hobby, en ik ben er altijd bij voor uitleg. 

De meest unieke functie van SchakelBord is de DCC ingang die wordt gemengd met de DCC die schakelbord zelf aanmaakt. Mengen is dan een verkeerde term. De commands ontvangen op de DCC ingang worden ingelezen in 3 bytes, daarna getest, en in de wachtrij, buffer van uit te zenden commands geplaatst samen met de in SchakelBord met de knoppen aangemaakte commands. Het uitzenden van de commands gaat in een strak regime. De in de buffer opgeslagen commands worden zo een voor een verwerkt.

Om dit op de demoplank te laten zien wordt zo een digitaal gedoe dat ik dit maar achterwege laat. Demo van de extra knoppen, wisselstraten met behulp van Servo control en de signalering met de smartleds, dat zal het wel worden.

Komt dat zien op de Houten beurs  op 5 oktober dus....


Demo plank

 Project SchakelBord is klaar. Dit is het eerste project waarbij ik eerst de hardware heb verzonnen, de print met onderdelen, en daarna pas ...